Artikel
4/7/2023

Beweging & Groei

Wanneer is beweging groei... en wat is het verschil met ontwikkeling?

Bewegen, groeien en ontwikkelen, ik kan niet zonder.

Met elke beweging verandert er iets. Alles is altijd in beweging. Van de kleinste cel in het lichaam tot de eeuwig draaiende zon in het heelal. Heel lang vond ik het lastig een pas op de plaats te doen. Ik word er steeds beter in. Maar wanneer is beweging  groei? En wat is het verschil met ontwikkeling? Leren en ont-wikkelen geeft zin aan het leven in mijn ogen. Ontdekken wat je hier te doen hebt als mens. Van alle wikkels en lagen ontdoen, tot de kern overblijft.

Groeien à la nature: gezond versus ongemakkelijk 

Stel je voor: persoonlijke en professionele groei als een dans tussen natuurlijke ritmes en slimme strategieën. Hoe mooi zou dat zijn. Aan de ene kant heb je die gezonde groei, denk aan een stevige eik, die duurzaam en in harmonie met z’n omgeving oprijst. En dan, oeps, daar heb je de wilde groeispurten, als onkruid dat alles overwoekert – snel, maar schadelijk op de lange termijn. Dus kiezen voor die eerste, natuurlijk!

Gezonde groei: de slimme marathon

 Duurzame groei is zoals een zorgvuldig geplande marathon. Het gaat niet alleen om de finish halen, maar ook om het landschap eromheen te waarderen. Dit is groei die de hele boel in overweging neemt: werknemers, klanten, gemeenschap, en ja, ook Moeder Natuur. Groei met diepgang – dat is waar het om draait.

De ongemakkelijke kant: toxische groei 

Maar dan, de donkere zijde: ongezonde groei. Dit is de ‘fast food’-versie van expansie – snel, verleidelijk, maar uiteindelijk slecht voor de gezondheid. Denk aan burn-outs, ethische knopen, en uiteindelijk de ondergang van het bedrijf en in het ergste geval de planeet.

"Groei die niet alleen de bankrekening spekt"

Balanceren: het geheime recept 

De ware uitdaging? Die perfecte balans, flow en ritme vinden. Groei die niet alleen de bankrekening spekt. Maar groei die jezelf, anderen en de wereld een beetje beter maakt. De oh zo lastige duurzame gedragsverandering: het blijven bouwen aan gewoontes en een cultuur waar welzijn, ethiek, en duurzaamheid de show stelen. Wetende dat elk leven en ook elke organisatie zijn of haar eigen levenscyclus kent met hoogte-, en dieptepunten.

Beweging en tijd: de relatieve dans 

Hier wordt het spannend: de dans tussen tijd en beweging. Soms moet je sprinten, soms juist even pauzeren om te reflecteren. Net als de natuur die in de winter even pauzeert, om in de lente weer te bloeien. In deze snelle wereld is het verleidelijk om alleen maar snel te willen zijn, maar soms is langzaam juist goud waard. Evenwicht tussen actief en passief, inspanning en ontspanning, doing en being!

Groei versus ontwikkeling: kwaliteit boven kwantiteit 

Het verschil tussen groei en ontwikkeling is als het verschil tussen een snelgroeiende plant en een zorgvuldig gekweekte bonsai. Groei gaat over ‘meer, meer, meer’, terwijl ontwikkeling draait om ‘beter, dieper, sterker’. En raad eens? Die laatste heeft tijd en liefde nodig.

Het ‘en-en’ denken: de nieuwe cool in leiderschap 

Welkom in de wereld van paradoxaal leiderschap – waar tegenstrijdigheden juist cool zijn. Het gaat om het omarmen van zowel snelheid als zorgvuldigheid, intuïtie en ratio, actie en reflectie. Dit ‘en-en’ denken zorgt voor flexibele, creatievelingen die klaar zijn voor alles wat komt.

Conclusie: de kunst van het evenwicht 

Het is als jongleren op een skateboard of als een flikflak op de evenwichtsbalk. Het gaat om het vinden van die sweet spot tussen groeien en bloeien, hoogte en diepte, pijn en genot, planning en het op zijn beloop laten, en nog zoveel meer. Door deze balanskunst te beheersen, bereiken we evenwicht!