Blog
24/2/2024

Op de vlucht

Doe jij je online anders voor dan offline?

Op de vlucht

 

Doe jij je online anders voor dan in het echte leven, vroeg ik tijdens een workshop. De antwoorden waren verdeeld. Grenzen tussen online en offline vervagen, en nieuwe technologie zoals de Apple Vision Pro maakt het ons niet makkelijker om onze aandacht vast te houden in het moment. Met vluchtige contacten en korte aandachtspanne tot gevolg. Waar ik soms wakker van lig is dat gedragsverslavingen, variërend van overmatig telefoon gebruik, gamen, shoppen, seks tot werk obsessie, miljoenen mensen in hun greep houden. Deze vluchtmechanismen lijken een ontsnapping te bieden, maar leiden vaak tot meer onvrede en ontwrichting. De vraag die mij bezig houdt is:  in welke mate draagt technologie bij aan deze trend?

 

Parallel hieraan ervaren vluchtelingen uit oorlogsgebieden de ultieme ontsnapping, gedwongen om huis en haard achter te laten voor een kans op veiligheid. Ondanks de verschillen, delen beide vormen van vluchten een universele behoefte aan veiligheid en verbinding.

 

Het thema vluchten brengt mij bij het belang van trouw aan onszelf, onze (organisatie) waarden, en anderen. Trouw vormt niet voor niets het fundament van verTROUWen, essentieel voor gezonde relaties, goed functionerende teams en gemeenschappen. Het vereist dat we transparant zijn, uitvluchten en geitenpaadjes vermijden en trouw blijven aan wie we werkelijk zijn.

 

Ik bewonder de ongeëvenaarde moed en veerkracht van vluchtelingen die, trouw aan hun waarden, hoop en nieuw leven vinden ondanks de heftige trauma’s en verliezen van het verleden. Dit toont de kracht van ons menselijk aanpassingsvermogen, dat noem ik nog eens echte LIFE skills!  

 

nog meer
‍‍inspiratie